Endelig Mac mini!

mac_mini

I fjor bestemte jeg meg for å kjøpe meg en Mac igjen og valget falt på Mac mini. Jeg antok da at siden forrige oppgradering fra Apple var gjort sent i 2012, så ville Mac mini bli oppgradert sent i 2013. Men ingenting skjedde. OK, kanskje til våren da? Til sommeren? Men jeg måtte altså vente ett år før Apple oppdaterte Mac mini!

Hvis du lurer på når du bør kjøpe en Apple-dings, så sjekk Mac Rumours Buyer’s Guide. Den viser hvor lenge det er siden dingsen sist ble oppgradert og om det er sannsynlig at ny modell kommer snart.

Sammen med lanseringen av nye iPad-er ble altså Mac mini viet noen få minutter 16. oktober. Jeg bestilte dagen etter!

mac_mini_upgraded

Min første Mac kjøpte jeg høsten 2007 ifm. studier. Det var en MacBook i hvit plast. Den kom med OS X 10.5 Leopard. Jeg oppdaterte til Snow Leopard og Lion, som var siste støttede versjon.

Sommeren 2011 bygde jeg en såkalt «Hackintosh». Det er en PC satt sammen av komponenter som støttes av OS X. Slik kan kan man bygge sin egen «Macintosh». Les mer om prosjektet på min engelske techblog.

Hackintosh-en ble etter hvert brukt som «vanlig» PC, med Windows 8 og senere Windows 8.1. Den blir også brukt som spill-PC, men jeg spiller mindre og mindre. Dessuten er den full av vifter som suser og bråker. Det er forstyrrende når PC-en står i stua…

Derfor falt valget på Mac mini, siden jeg allerede har skjerm og tastatur jeg er fornøyd med. Det er en liten, men kraftig, datamaskin som holder lenge til mitt bruk. Den er også meget stille!

Den nye Mac-en min ble sendt fra fabrikken i Kina en mandag og på fredag samme uka ble den levert på døra. Utrolig!

Jeg hadde allerede ryddet plass til den på skrivebordet mitt. Koblet den til skjerm, tastatur, mus, nettverk, høyttalere og strøm. Skrudde den på og… ikke en lyd! Så deilig!

mac_mini_ports

Den er ganske anonym. En grå metallkloss. Liten og lett. Nesten for lett, for kablene bak drar den ut av «posisjon» slik at den ikke står «rett».

Jeg trykket meg gjennom «oppsettassistenten». Det gikk raskt! Jeg logget på med min Apple-konto og dermed strålte Yosemite mot meg. Yosemite er navnet på siste versjon av OS X (les: o-ess-ti). OS X er operativsystemet til Mac-en.

yosemite

Deretter installerte jeg Google Chrome 64-bit. Logget på Chrome med min Google-konto og alle bokmerker, innstillinger og tillegg ble lastet inn. Jeg bruker Lastpass til å generere og lagre passord.

Blant programmene som følger med er iWork-pakken. Det er Apples svar på Microsoft Office. iWork består av Pages (Word), Numbers (Excel) og Keynote (PowerPoint). Disse programmene kan lese og redigere Microsoft Office dokumenter. Apple har ikke et reelt alternativ til Outlook, men det følger med en standard Mail-klient som kan brukes mot Exchange. Jeg prøvde å konfigurere den mot min Microsoft-konto (Outlook.com) og fikk det for så vidt til. Men jeg har oppdaget at i Sendt-mappa så ligger det to eposter, så jeg kommer nok til å fortsette å bruke outlook.com i nettleseren.

osx_programmer

Programmene på bildet er de som følger med en Mac. De aller fleste er selvforklarende ut i fra navn eller ikon. Så jeg vil påstå at du kommer raskt i gang med en Mac.

Jeg er i alle fall godt fornøyd så langt!