Kinoåret 2013 – hva så jeg og hva syntes jeg

kino_2013

Her er filmene jeg har funnet (hittil) som jeg vurderer å se i løpet av 2013. Jeg liker å se action, eventyr og sci-fi på kino. Liker også (romantiske) komedier, men klarer ofte å vente til disse blir tilgjengelig på plate eller streaming. Etter hvert som jeg får sett filmene, legger jeg inn en kort kommentar. Trykk på filmtittel for info og trailer hos Filmweb.

Januar

Django Unchained

Drama / Western

Før: Western-drama fra Quentin Tarantino må jo bli bra!

Etter: Underholdende, men en halvtime for lang. For min egen del klarte den akkurat å gå over toppen. Meget gode prestasjoner av Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson og Christoph Waltz.

Februar

Hansel & Gretel – Witch Hunters

Action / Eventyr

Før: Populært å gjøre mørke og moderne varianter av gamle eventyr, men har ikke høye forhåpninger til denne annet enn «underholdende».

Etter: God underholdning, men gikk litt for raskt fram så kunne fint vært litt lenger.

A Good Day To Die (Die Hard 5)

Action/Thriller

Før: Forrige film med John McClane var ikke lik stor suksess som de første filmene. Vil den femte i rekken rette på det?! Regner uansett med heseblesende action med Bruce Willis!

Etter: Det er så deilig når man får servert akkurat det man bestilte. Deilig actionunderholdning! Noen tørre replikker, men heftig biljaktscene i begynnelsen av filmen. En eller to «vrier» underveis i historien, så bedre enn den forrige.

Mars

The Last Stand

Action / Thriller

Før: Action med Arnold Schwarzenegger. Jeg oppdaget denne filmen via en trailer kun noen uker før filmen kom på kino, og den trigget min interesse. Er Arnold tilbake på gamle høyder etter noen år som guvernør?

Etter: Absolutt! Meget underholdende, med akkurat passe doser med bilkjøring og skyting. Passe lengde også og en historie som ikke prøver å være noe annet enn en narkobaron som stikker av fra fengsel.

Jack the Giant Slayer

Drama / Eventyr / Fantasy

Før: Denne filmen hadde jeg ikke tenkt å se, men ble dratt med av noen andre. Jaja, Ewan MecGregor er jo med, så hvor ille kan det bli?

Etter: Gutt møter jente og forelsker seg. Vrien i denne filmen er at «de slemme» er troll som bor i himmelen. Jeg ble ikke imponert over skuespillerprestasjonene og følte ikke noe for karakterene. Noen få underholdende scener klarte ikke å redde denne kinoopplevelsen for meg. Det ble rett og slett for platt.

Oz: The Great and Powerful

Eventyr

Før: Jeg liker James Franco og gleder meg til denne eventyrfilmen. Traileren virker lovende, men spørs om det blir like bra som Alice in Wonderland (den med Johnny Depp).

Etter: En familievennlig film, til tider litt for barnslig og søt for min smak. Men underholdning i de grader! Det brede smilet til James Franco som Oscar Diggs er til å le av.

Cloud Atlas

Drama / Eventyr / Fantasy / Sci-Fi

Før: Gutta bak Matrix (Wachowski-brødrene) prøver seg på en film hvor vi følger de samme personene i fortid, nåtid og framtid i forskjellige tidsepoker. Men er Tom Hanks nok til at dette blir bra?

Etter: Rakk ikke å se denne på kino, da den ikke ble satt opp på min lokale kino og forsvant raskt fra kinoen i nabobyen. Lite blest rundt denne og heller labre kritikker. «Kalkun»?

Oppdatert: Så denne på Blu-ray med en kompis og kan trygt si: Du går ikke glipp av noe… For meg blir dette bare surr, selv om noen av historiene som flettes sammen er interessante. Men totalt sett ble jeg skuffet.

G.I. Joe: Retaliation

Action / Eventyr / Sci-Fi / Thriller

Før: Siden jeg har sett de to foregående filmene på kino, så ser jeg nok denne også. Akkurat som med Expendables: Deilig med hjernedød action av og til!

Etter: Langdryg, men som forventet. Masse action! Ble også kjent med en ny kjekkas, D.J. Cotrona. Og det har visst ikke vært TO G.I. Joe filmer tidligere, så hvem vet hva jeg har sett…

April

Oblivion

Action / Sci-Fi

Før: Tom Cruise vakke så gæærn i Minority Report, så det blir ikke fremmed å se han i en ny sci-fi film. Traileren ser lovende ut, selv om postapokalyptiske filmer ikke er noe nytt…

Etter: For meg var dette en «höjdare». Science fiction på sitt beste! Tom Cruise er en dyktig skuespiller og gjør god figur. Filmen er todelt siden historien «snus» halvveis. Gled deg!

Iron Man 3

Action / Eventyr / Sci-Fi

Før: Etter Iron Man og Sherlock Holmes er jeg blitt fan av Robert Downey Jr., så en ny superheltfilm med han blir automatisk et kinobesøk fra meg.

Etter: Tja, helt grei underholdning. Slemmingene hadde passet bedre i en X-Men film, men en god dose humor med passelig mengde action redder filmen sammen med Robert Downey Jr. sin tolkning av Tony Stark.

Mai

Star Trek Into Darkness

Action / Eventyr / Sci-Fi

Før: Jeg er ikke Star Trek fan, men jeg så den første filmen siden jeg liker sci-fi. Så da ser jeg nok denne også…

Etter: Dette ble for mye for meg, faktisk. Filmen står ikke stille et øyeblikk og blir aldri kjedelig. Men jeg bryr meg ikke om karakterene og syns utviklingen av dem kunne vært bedre. Den beste prestasjonen er Benedict Cumberbatch som «bad guy». Han er kjent fra britiske Sherlock (med Martin Freeman som Watson).

Juni

EPIC – Skogens hemmelige rike

Animasjon / Familiefilm

Før: Jeg er også glad i animasjon, mange av mine favoritter kommer fra Pixar og DreamWorks. Jeg digget Beyoncé i Austin Powers, og håper å se denne på originalspråket siden hun har stemmen til hovedrollen. Handler om en jente som må bli med å kjempe mellom det gode og onde i en magisk skog.

Etter: Jeg lot meg fenge! Selv med norske stemmer. Meget bra animasjon. I begynnelsen av filmen trodde jeg det var ekte naturbilder av en skog! Mye humor og ikke for skummel (vi snakker om 7 år aldersgrense her). Men jeg lot meg irritere av en gammel mops (hunderase) som manglet et bein og et øye. Og hvorfor heter filmen EPIC? Den norske undertittelen er mer treffende.

After Eearth

Sci-Fi

Før: Heftig sci-fi med Will Smith og sønnen Jaden Smith på en menneskefri og farlig jordklode.

Etter: Midt-på-treet. Tydelig en film som er laget så Will Smith og sønnen Jaden kan jobbe sammen. Far og sønn krasjlander på planeten jorden 1000 år etter at de forlot den. Noen spennende scener, men ikke noe nytt innen sjangeren her.

Man of Steel

Action / Eventyr

Før: Supermann? Nei takk, tenkte jeg når jeg hørte om denne første gang og litt senere fikk se «teaseren». Superman Returns var jo direkte dårlig. Men så fikk jeg sett traileren og med den deilige musikken klarte den å snu min skepsis til «Denne skal jeg se!». Mer fokus på «mann» (mennesker og relasjoner) og mindre fokus på «super» gjør denne interessant for meg. Det hjelper jo på at Christopher Nolan har en finger med i spillet…

Etter: Beklager, Zack Snyder (regissøren), men dette ble for voldsomt for meg. Voldsom og dramatisk start som fortsetter gjennom hele filmen. Det blir for masete og bråkete og jeg ønsker å vite mer om mannen Clark Kent enn glimtene som innimellom vises fra oppveksten. Som ren action sci-fi er det en orgie i romkamp med romskip og -vesener. Dog liker jeg Russel Crowe og en av mine favorittpartier er når han (Jor-El) viser Amy Adams (Lois Lane) rundt i romskipet.

Juli

Lone Ranger

Action / Eventyr

Før: Har virkelig fått sansen for Johnny Depp etter Pirates-filmene. Johnny Depp som indianer? Say no more!

Etter: Terningkast fire. Over gjennomsnittet underholdende. Men Disney-filmen har litt for mye voksenaction til å kalles en ren familiefilm og faller derfor mellom to stoler. Filmen har ikke gjort det bra i USA, men jeg vil ikke kalle den en kalkun.

Grusomme Meg 2

Animasjon / Familiefilm / Komedie

Før: Likte den første filmen godt, artig vri å heie på «de slemme». Og de gule skapningene er jo herlig  morsomme.

Etter: Ingen dårlig oppfølger. Mye humor, lo masse. De små, gule hjelperne er artige.

R.I.P.D

Action / Komedie / Krim

Før: Jeff Bridges og Ryan Reynolds er lekker blondine og gammel asiat som politi i det hinsidige. Moro?

Etter: Som en dårlig Men In Black.

Now You See Me

Thriller

Før: Fire illusjonister går sammen om å rane en bank under et show.

Etter: Underholdende til de grader! Ikke for lang, ikke for kort, ikke kjedelig, gode skuespillerprestasjoner. Mike Ruffalo!

August

Monsteruniversitetet

Animasjon

Før: Monsterbedriften var artig samtidig som den hadde en historie som fenget meg. Gleder meg til oppfølgeren, men er også redd for å bli skuffet.

Etter: Det var ingen som ville ta meg med på denne filmen, så jeg får vel vente på Blu-ray’en da…

The Heat

Komedie

Før: Nok en film hvor Sandra Bullock spiller føderal agent (ref. Miss Undercover). Har ikke store forhåpninger…

Etter: Hadde ikke planer om å se denne, men ble dratt med av en venninne. Og det gjorde ingenting! Selv om karakteren til Melissa McCarthy ville fått sparken som politibetjent med den slags oppførsel, var det mange gode scener og kommentarer som fikk hele salen til å bryte ut i latter. Vel verdt et kinobesøk hvis du ønsker lett underholdning.

Elysium

Action / Drama / Sci-Fi

Før: Fra mannen bak District 9 kommer denne fremtidsfilmen med Matt Damon i hovedrollen (dyktig skuespiller!). De rike har trukket seg tilbake til en kunstig romstasjon. Resten av befolkningen må prøve å overleve på den ødelagte planeten Tellus. En mann vil ha rettferdighet.

Etter: En grei sci-fi film, med tema som berører vår måte å leve på. Hvis antall mennesker på jorden fortsetter å øke vil den bli overbefolket og kollapse. Da må vi finne andre måter å overleve på. Andre planeter? Romstasjoner?

Kick-Ass 2

Action / Komedie / Krim

Før: Den første filmen likte jeg meget godt. En «superhelt-film» om mennesker uten ekstraordinære krefter. Hit-Girl mot slutten når hun redder faren sin er en av favorittscenene. Gleder meg derfor til oppfølgeren! Oppdatering: Spesielt etter å ha sett traileren med Jim Carrey!

Etter: En grei oppfølger, men dessverre ikke så bra som jeg hadde håpet.

September

Så ingen filmer på kino denne måneden (tro det eller ei!).

Oktober

Gåten Ragnarok

Action / Eventyr

Før: Hadde ingen planer om å se denne, men positiv omtale overtalte meg. Hvordan er norsk actioneventyr på kino?

Etter: Det vet jeg ikke! Selv etter tre forsøk fikk jeg ikke sett denne filmen likevel.

November

Ender’s Game

Action / Eventyr/ Sci-Fi

Før: Visstnok basert på en bok med samme navn, men jeg har aldri hørt om den før denne filmen. Nok en gang er jorda truet av romvesener. Harrison Ford trener et barn til å slå tilbake og traileren ser heftig ut. Gleder meg!

Etter: Forventet scifigasm, men fikk ikke ståpels (også kalt gåsehud) av denne filmen. Barn/tenåringer/ungdom trenes opp for å slåss mot en kommende invasjon av formikere, for tydeligvis er Harrison Ford for gammel og dermed ikke like rask verken i kroppen eller til sinns. Dog noen spennende scener og selve romkampene var heftige nok.

Gravity

Drama / Sci-Fi / Thriller

Før: Dette er også en film jeg ikke hadde tenkt å se i utgangspunktet, for første gang jeg så traileren med Sandra Bullcok og George Clooney ble jeg ikke overbevist. Men gode omtaler og heftig besøk under åpningshelgen i USA gjorde at jeg ombestemte meg. To astronauter forsøker desperat å returnere til jorda etter at romskipet deres skades og fortsetter uten styremuligheter inn i det ukjente.

Etter: Nervepirrende! Tilnærmet perfekt visuell opplevelse. Musikken drar deg inn i handlingen, men også partiene uten lyd gir stemning. Som forventet meget godt skuespill fra Bullock og Clooney. Her er det rett på sak og det blir en intens halvannen time!

Fremmed ved sjøen

Erotikk / Thriller / Drama

Før: Denne filmen leste jeg om i mai i år og trodde aldri den skulle komme på kino i Norge. Homo-erotisk drama-thriller er liksom ikke noe man forventer å se på kino. Men jaggu blir den ikke satt opp på kinoen i nabobyen! Om jeg faktisk ser den, er jeg heller usikker på…

Etter: Denne sees nok på en litt mer privat visning…

Desember

Hobbiten: Smaugs ødemark (Hobbiten 2)

Eventyr / Fantasy

Før: Er stor fan av Ringenes Herre og er glad for at det er Peter Jackson som også regisserer Hobbiten-trilogien. Har allerede sett Hobbiten: En uventet reise to ganger på kino og syns den faktisk overgikk forventningene. En herlig avslutning på kinoåret!

Etter: Første gangen ble jeg mektig imponert og syns denne var enda mer spennende enn ener’n. Hoppet litt fort fram enkelte plasser. Andre gang jeg så filmen, syns jeg det ble 20-30 min for lang, men fortsatt meget underholdende. Mange gode scener, bl.a. når dvergen Fili snakker med alven Tauriel første gang fra cellen sin og når dvergene står på rad etter at hobbiten Bilbo finner nøkkelhullet. Også deilig å se trollmannen Gandalf slå fra seg og få brukt litt magi. Det var det for lite av i Ringenes Herre filmene.

Frost

Animasjon / Eventyr / Familiefilm

Før: At denne Disney-filmen har klart å gå meg hus forbi, syns jeg er ganske utrolig. Jeg leste først om den i november på NRKs nettsider: Slik ble Disney inspirert av Norge. Men etter å ha sett traileren kjenner jeg igjen den lille snømannen som jeg så i en liten videosnutt noen uker tidligere. Uansett, denne har jeg lyst å se, da jeg har en forkjærlighet for animerte filmer. Av nyere Disney/Pixar-filmer likte jeg To på rømmen godt.

Etter: Dette blir nok fort en klassiker. Jeg likte historien godt og selv om det nærmet seg en musikal, var de fleste sangene fengende eller morsomme. Vi valgte å se originalen med engelske stemmer. Det ble verken for sukkersøtt eller skummelt. Det var deilig å se «god, gammeldags tegnefilm» etter alle de digitale animasjonsfilmene siste to tiår.

Filmer i «kanskje»-kurven:

The Wolverine
Beautiful Creatures
Picth Perfect
Safe Haven

3 kommentarer

    1. Jeg har faktisk ikke sett noen av Hangover-filmene (enda?), mulig jeg ser alle på en gang når nr. 3 kommer på leie/kjøp/streaming.

      Selv om jeg er glad i sci-fi, ser Pacific Rim ut til å havne i samme «kurv» som Battleship: Dårlig historie og derfor uinteressant for meg. Traileren var rett og slett teit…

Kommentarer er stengt.