mar 24, 2011 - Data    1 kommentar

Stue-PC prosjekt vår 2011

Et ønske om en rimelig stue-PC plassert i TV-benken kan gå i oppfyllelse denne våren, etter at AMD slapp sin Fusion plattform tidligere i år.

Bruksområde

Stue-PCen vil kobles til TVen via HDMI og eventuelt forsterkeren via optisk lydutgang. Avspilling av nedlastet og streamet materiale som f.eks. YouTube, NRK Nett-TV og andre kanaler, Spotify, filmer og TV-serier fra nettverksdisken. Antagelig noe surfing på Internett.

AMD Fusion

Ment som en konkurrent til Intels Atom plattform, skal den konkurrere i markedet for mini-PC (netbooks) og media-PC (HTPC = home theater PC). AMD Fusion smelter sammen flere komponenter som tidligere har bestått av separate kretser.

AMD kaller denne kresten for en APU, Accelerated Processing Unit.

Etter å ha lest tester av forskjellige hovedkort basert på AMD E-350, ble jeg meget imponert over hva en slik løsning tilbyr i forhold til prisen.

 • Dobbeltkjernet prosessor på 1.6 GHz
 • Grafikkkrets som støtter DirectX 11 og dekoder H.264, Blu-ray, Flash, m.m.
 • Strømgjerrig (18W)

Tilnærmet lydløs

Man ønsker at en stue-PC skal bråke minst mulig og helst være lydløs. Da må man ha et system med færrest mulig bevegelige deler, d.v.s. vifter og harddisker som roterer. Vifter kjøler ned komponentene, men ved å lage komponenter som utvikler mindre varme og benytte seg av kjøleribber kan man unngå dette. Knatring og during fra en harddisk kan unngås ved å bruke en SSD (solid state drive, enkelt sagt en stor minnepenn).

Valg av komponenter

Jeg ønsker at min stue-PC skal være så liten som mulig, trekke lite strøm og dermed utvikle lite varme, bråke minst mulig og være rimelig.

Er det mulig å få oppfylt alle disse ønskene samtidig? Forhåpentligvis!

Hovedkort

Hovedkortet er kjernen i en hver datamaskin og kobler sammen alle komponentene. Et hovedkort kommer i forskjellige størrelser, hvor ATX-standarden er den mest brukte. For mindre systemer har man mATX (micro-ATX), og for små systemer har man mini-ITX. Mini-ITX har en størrelse på bare 17 x 17 cm.

For øyeblikket finnes det noen få mini-ITX hovedkort med AMD E-350 og kun ett uten vifte, nemlig Asus E351-I Deluxe. Oppdatert våren 2012: Asus E451-I Deluxe.

Asus E351-I Deluxe

Dette hovedkortet koster rundt 1.300 kr og har bl.a. følgende spesifikasjoner:

 • AMD E-350
 • To minnespor for DDR3 1.066MHz opptil 8GB
 • HDMI-utgang med overføring av lyd
 • Optisk lydutgang med støtte for DTS
 • Trådløs n-standard
 • Bluetooth 3.0
 • USB 3.0
 • eSATA
 • 5 SATA 6 Gbps porter
 • Vifteløs

Minne

Jeg ser ingen grunn til å velge mindre enn 4GB, da dette koster rundt 350 kr. Her kommer jeg bare til å velge billigste sett (2 x 2GB) hos nettbutikken jeg handler hos.

Lagringsmedium

Som nevnt tidligere, er en SSD lydløs i.o.m. at den ikke har noen bevegelige deler. Men siden jeg ønsker å bruke så lite penger som mulig, kommer jeg til bruke en av 2.5″ harddiskene (brukes bl.a. i bærebare) jeg har  liggende. Denne disken vil bli brukt til operativsystemet og programmer. Media (bilder, musikk, video) er allerede lagret på min NAS (nettverksharddisk) QNAP TS-209. Jeg kommer ikke til å installere en Blu-ray leser, da jeg allerede har en PS3 som brukes til avspilling av DVD og Blu-ray filmer.

Kabinett og strømforsyning

Som man ser på bildet av hovedkortet, dekkes nesten hele kortet av en kjøleribbe og i følge Asus skal kortet tåle å stå i et kabinett uten vifter. Tester av AMD Fusion plattformen viser et forbruk på 23W under belastning og krever derfor ikke en kraftig strømforsyning. Er derfor på utkikk etter et lite og pent kabinett med strømforsyning. Første utkast inneholdt Ace Sonay med en strømforsyning på 150 watt og kabinettvifte. Dette var før jeg klar over det ekstremt lave effektforbruket. Nå har valget falt på Ace Proton, som har pereforerte sider og dermed burde passe hovekortet perfekt med tanke på den store kjøleribben. Det følger også med en vifteløs strømforsyning på 60W. Dette er mulig fordi strømmen leveres av et adapter (kjent fra bærbare), som er på utsiden av kabinettet. Oppdatert våren 2012: Morex T3500.

Ace Proton

Ace Proton i deler med strømforsyning

Operativsystem og programvare

Siden jeg har tilgang til Windows 7 Professional, vil jeg installere denne. Sammen med mediasenter-programvare som XBMC og Boxee, regner jeg med at behovet vil være dekket.

Tastatur/Mus/Fjernkontroll

Jeg har allerede en fjernkontroll som fulgte med et TV-kort jeg kjøpte for mange år siden. Den er beregnet for Windows Media Center med dedikerte knapper. Kommer antagelig til å kjøpe et trådløst tastatur med enten museflate eller styrekule. Eventuelt bruke min aldrende iPod Touch med f.eks. Boxee Remote.

Pris

Siden jeg allerede har harddisk og Windows 7, og ikke ønsker optisk drev, havner prisen for hovedkort, minnebrikker og kabinett med strømforsyning på rundt 2.000kr. Kabinettet har jeg kun funnet hos Dustin Home og her blir prisen til sammen 2001 kr. Det passer bra, for som student får jeg fri frakt på ordrer over 2000kr! Så kommer HDMI-kabel og ev. trådløst mediatastatur i tillegg. Mulig det blir en SSD etter hvert også, kanskje nye Intel SSD 320 Series 40GB.

Kom gjerne med kommentarer eller forslag 🙂

1 kommentar

 • Fin den der altså

Legg gjerne igjen en kommentar!